Звезда от „Хари Потър“ задлъжня с милион

Актьорът забравил да декларира осем месеца приходи

Известният изпълнител на ролята на Рон Уизли, приятел на Хари Потър в фантастичната филмова приказка за младия вълшебник, се оправда, че е не се е опитвал да мами данъчните. Както беше съобщено от The Daily Mail, британският актьор Рупърт Гринт отива на съд за укриване на данъци.

Данъчни инспектори на острова са констатирали, че през 2010 г. и 2011 г., актьорът има недекларирани 8 месеца. В съда Рупърт се оправдава с факта, че не разбира нищо от данъчното законодателство и е финансово неграмотен. Той бил поверил всичко на баща си, който, уж, пропуснал нещо по невнимание. 

Невежеството относно закона обаче не е извинение дори и във Великобритания. Така че от 24-те милиона паунда спечелени от Гринт за осемте филма "Хари Потър", той най-вероятно ще трябва да плати глоба в размер на 1 милион паунда. Сега актьорът е платил всички данъци в аванс, за да помогне на процеса.

Историята много напомня на това, което се случи със световно известния футболист Меси. Наскоро 29-годишният Лионел Меси, аржентински спортист, който играе за "Барселона", и един от най-печелившите в света, изглежда е забравил да плати испанските си данъци. 

Заедно с баща си, водещ финансовите му дела, са пропуснали да платят 4 милиона евро, за което двамата бяха осъдени на 21 месеца условна присъда затвор и глоба (според различни източници) от 3 до 10 милиона евро.