Шефът на КЕВР: Ако газът поскъпне с до 4%, токът и парното няма да се увеличат

Портфейл

11-08-2016, 17:56

Снимка:

Кадър БТВ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ

Цените на тока и парното няма да се повишават, ако природният газ поскъпне с 4%, заяви пред БНТ шефът на КЕВР Иван Иванов. Коментарът на Иванов идва след като "Булгаргаз" поиска увеличение на цената на суровината с 3.4%. Началникът на Комисията за водно и енергийно регулиране увери още, че няма опасност електричеството да скочи и след като преди дни от Брюксел разрешиха на големите енергийни консуматори у нас да плащат по-ниска такса "Задължения към обществото". Облекчениетобе прието от правителството след като миналата година имаше протести срещу високата зелена добавка към цената на електроенергията за бизнеса.

Поскъпването на природния газ, искано от "Булгаргаз" е с 3.4% или до 290.63 лева за 1000 кубически метра без акцизи и ДДС. Според компанията увеличението е належащо поради очакваните по-високи доставни цени на природния газ през  четвъртото тримесечие на 2016 г., и  курс на лева към щатския долар.

"Ако заявлението за цени се движи в тези рамки, както сега е направено - между 3 и 4 процента, това не трябва да доведе до промяна на цената нито на топлинната енергия, нито на произвежданата електрическа енергия от топлоцентралите, захранвани от природен газ, защото комисията определя годишни ценови решения", заявява Иванов.

Окончателното предложение на “Булгаргаз“за утвърждаване цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината трябва да бъде внесено в КЕВР на 10 септември.