Най-младият Олимпиец в Рио 2016 е плувкинята Гаурика Синг, на 13

"Невероятно е , че Гаурика е най-младия участник на Олимпиадата и успява да се справи с цялото това напрежение" - споделя баща и, който я придружава на игрите в Рио

Състезателката по плуване на Непал Гаурика Синг се превърна в най-младата Олимпийка в Рио де Жанейрo, участвайки в дисциплината 100 м. гръб в неделя. Момичето, което е едва на 13 години и 256 дни, записа участие в надпреварата на 100 метра гръб. Тя се нареди на 31-о място в крайното подреждане, но личната й история е далеч по-впечатляваща.

Плувкинята в момента живее в Лондон и плува за английският клуб Бърнет Коптхал. Гаурика преживя тежкото земетресение което разтърси Непал през 2015 година, когато загинаха почти 9000 души. "Бях ужасена", споделя Гаурика Синг, която е била в Непал по това време, заедно със своето семейство, за да участва в местния национален шампионат по плуване. Когато започва земетръсът се налага младото момиче да се скрие под маса, за да спаси живота си.


„За щастие, ние бяхме в нова сграда, разтърсихме се, но нямаше разрушения. Всичко около нас обаче беше разрушено“, спомня си още Гаурика Синг.

Сега приятели на баща и се опитват чрез благотворителност да възстановят училището а самата Гаурика дарява нейните премии от победи за тази кауза, на която тя е посланник на добра воля. Тя се връща в Непал всяка година.
На състезанието преди година, когато тя е едва 12 годишна, в Казан, Русия и и на Азиатските игри в Индия, младата плувкиня печели четири медала- три бронзови и един сребърен.

"Невероятно е , че Гаурика е най-младия участник на Олимпиадата и успява да се справи с цялото това напрежение" - споделя баща и, който я придружава на игрите в Рио.

Интересна случка е имало по време на игрите в Рио, когато младата плувкиня не е разпозната от организаторите  и е била спряна на входа на олимпийския плувен комплекс при пристигането си. Тя е била предупредена, че мястото е само за спортисти. Трудно може да се повярва, че Гаурика, с това детско излъчване и брекети е един от олимпийците с лъвско сърце.

Момичето е категорично, че след като е родена в Непал, ще се състезава именно под този флаг и нито един друг.