Пухкав етиопски плувец обра зрителските овации в Рио

Дори получи повече ръкопляскания от Майкъл Фелпс

Великолепният Майкъл Фелпс остана в сянката на друг плувец в Рио. Става въпрос за етиопеца Робел Кирос Хабте, който впечатли зрителите и феновете по цял свят с наднорменото си тегло. Някои даже го нарекоха Игуаин на басейна.

Хабте се пусна на 100 метра свободен стил по покана на световната федерация по плуване, за да се спази принципа да бъдат допускани до участие страни, които няма как да се класират на Олимпиада.

24-годишният Робел даде най-лошо време от всички 59 състезатели, преплувайки дистанцията за 1 минута и 5 секунди. Времето му се оказа с 12 секунди по-бавно от това на предпоследния в сериите. Именно ролята на абсолютен аутсайдер обаче превърна етоипеца в симпатичен на зрителите и те му ръкопляскаха.

"Толкова съм щастлив. Това е първото ми участие на Олимпиада. Благодаря на Бог. Исках да направя нещо различно за страната си и затова избрах плуването. Когато живееш в Етиопия, ставаш лекоатлет, а не плувец. Но аз не исках да тичам, а да плувам. Не ми пука, че отпаднах", каза Хабте.