Порошенко разпореди пълна бойна готовност по границата с Крим и Донбас

Свят

11-08-2016, 15:39

Снимка:

commons.wikimedia.org

Автор:

Иван Гергов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Руското разузнаване твърди, че е предотвратило атентати в Крим, подготвяни от Украйна

Украинският президент Петро Порошенко е разпоредил пълна бойна готовност във всички подразделения на украинската армия, намиращи се по границата с анексирания от Русия полуостров Крим и размирната зона в Донбас, съобщава ТАСС.

"Разпоредих да бъдат приведени в пълна бойна готовност вскички подразделения в района на границата с Крим и по линията на стълкновенията в Донбас", насписа в Туитър профила си Порошенко след съвещание с ръководството на службите за сигурност и Министерсвтото на външните работи на страната.

Мобилизирането на бойните части става на фона на излкючително обтегнатата ситуация между Украйна и Русия, допълнително нагнетена от случая със заловената в Крим терористична група, за която Москва твърди, че е съставена от украински диверсанти от специалните служби на страната. При акция срещу групировката загина руски военен, а намереният арсенал, за който Русия твърди, че е щял да бъде използван за терористични атаки е впечатляващ - 20 самоделни взривови устройства със сумарна мощност повече от 40 кг. тротилов еквивалент, други боеприпаси и детонатори, противопехотни и магнитни мини, гранати и специално оръжие, което се използва от Специалните сили на Украйна.

Оказа се, че един от задържаните е на украинска служба - Евгений Панов, роден през 1977 г. в Запорожката област, който по настоящем е служител на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна.

В резултат от инцидента руския президент Владимир Путин заяви, че е безсмислено да бъдат продължавани мирните преговори между самопровъзгласилите се Луганска и Донецка републики. От своя страна украинските власти отричат да имат каквото и да било участие в организацията да диверсионната група.