Полицията предотврати терористичен акт в Канада, убит е терорист

Убитият е бил привърженик на "Ислямска държава"

Канадската полиция е успяла да предотврати терористичен акт в един от големите  градове в страната, съобщава канадската телевизия CTV, цитирана от ТАСС, без да съобщава кой град конкретно е бил мишена на евентуалната атака. По данни на телеканала, лицето, замисляло атентата, е било привърженик на "Ислямска държава". Терористът е  убит, докато се готвел да детонира взривно устройство, заявява негов роднина, предаде Франс прес.

Терористът е планирал да се самовзриви на публично и оживено място, за да има възможно най-много жертви. Мъжът е арестуван в град Стретрой в канадската провинция Онтарио, намиращ се на 225 километра западно от най-големия град в страната - Торонто. Според източници от канадските власти, цитирани от "Ройтерс" нападателят е Арън Драйвър, на 24 годишна възраст. Мъж, който използвал псевдонима Харун Абдурахман, живеел именно в Стратрой.

От полицията заявяват, че са предприети дейстивя срещу мъжа след като е бил получен сигнал срещу него за възможни терористични действия. Било е планирано атаката да се състои на 10 август, като не се уточнява планираната локация на нападението."Заподозреният бе установен, предприети са всички мерки, които да гарантират обществената безопасност", коментират от органите на реда, добавяйки, че все още тече разследване по случая.

Телевизията съобщава, че зад атентататорът е бял мъж, на около 20 години, говорещ прекрасен английски без акцент. Драйвър е бил в полезрението на канадските власти и преди. Миналата година Драйвър бил арестуван за открито изразяване на подкрепа за ИД в социалните мрежи, съобщава "Ройтерс". Не му били повдигнати обвинения, но през февруари съд ограничил правото на придвижване на младежа и му забранил да не използва компютър, за да не влиза в социалните мрежи и да не поддържа контакти с ИДИЛ и други терористични групировки.