Бъчварова: Бизнесменът-гюленист е върнат в Турция поради невалидни документи

Самият факт, че шест месеца той отказва да уреди своя статут в една държава, е недопустим, категоричен е вътрешният министър

Причината за предаването на Турция на бизнесмена-гюленист Абдуллах Бююк, смятан от правителството в Анкара за един от хората, стоящи зад неуспешния опит за преврат от вечерта на 15 юли, е липсата на валидни документи. Това заяви днес в ефира на БТВ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. "Решението, което е взето вчера, е обмислено от всички страни. Той е предаден като човек с нередовни документи, а не като човек, който има присъда", категорична е тя.

Бъчварова разясни още, че Бююк е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи, което се е установило при проверка в базата данни на Интерпол. Документите, с които е влязъл, са обявени за невалидни – изчезнали или откраднати, няколко месеца преди това. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно, уточни още вътрешният министър.

Отново чрез Интерпол е получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които той е обвинен – тероризъм, пране на пари и др. "Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях", обясни вътрешният министър.

По думите й преди второто дело той е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на статут. По време на процеса е имало уверение от негова страна, че ще се възползва от статута, ако има положително отношение на съда. След отказа за екстрадирането се отказва от това право и на практика от април месец досега присъства в страната без валиден документ и без желание да уреди статута си."Има преценка на съответните служби, на съответните органи. Самият факт, че шест месеца той отказва да уреди своя статут в една държава, е недопустим", категорична е Бъчварова. По думите ѝ има преценка на съответните служби и органи, които са дали становище, че Бююк заплашва националната сигурност.

Тя съобщи още, че Бююк е подал молба за политическо убежище у нас, но такова му е отказано от комисията към президентството. Бизнесменът е бил предаден на турските власти като са били спазени всички процедури, като единствено е нямало омбудсман при предаването.

"На границата нелегално всеки ден минават граждани, които задържаме. За всеки един от тях, който откаже да подаде молба за уреждане на статута си, след необходимите проверки се прилагат същите мерки. От началото на година има 30 такива мерки", казва министърът.

Бъчварова говори и по казуса с Фарук Бекташ, който уби двама мотористи и избяга, след като съда го пусна под домашен арест.  На въпрос дали Търция ще ни върне Бекташ в замяна на предадения бизнесмен, министъра коментира:"Не сме търгували това решение по никакъв начин. Направили сме необходимото турският гражданин, който уби двама души при катастрофа, да бъде издирен и доведен в България с Европейска заповед за арест. Той има адресна регистрация в Германия, а не в Турция. Надяваме се скоро да бъде задържан”, разясни Бъчварова.

Трудно е да се установи какво е правил Мурад Хамид през двата дни от влизането му у нас до задържането му, призна Бъчварова. Той не е идентифициран като опасно лице на входа, а на границата с Турция. Министърът посочи, че той е бил обект на т. нар. процедура за дискретно проследяване, която не изисква задържане. Това проследяване има определен периметър, в който се осъществява, не е на територията на цялата страна, уточни тя. По думите й няма и информация с какви хора се е срещал.

Бъчварова даде яснота във връзка с информациите на починал бежанец на границата с Турция. Тя коментира, че това е станало на турска територия и МВР не прави разследвания на територията на чужда държава. По повод версията, че бежанецът е бил подложен на мъчения от страна на българските гранични полицаи, тя коментира, че разследването, което се провежда в Турция, трябва да установи тези факти."Ако има определени факти, трябва да бъдат предоставени на прокуратурата", заяви началника на вътрепното ведомство, като допълни, че резултатите от аутопсията са показали, че бежанецът е починал от глад.