Ахмед Муса във фокуса на Държавния департамент

САЩ наблюдавали делото срещу Ахмед Муса, който е обвинен за разпространяването на радикален ислям. Това  се посочва в раздела за България на годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на религиозните свободи по света през изминалата 2015 г.

В документа се припомнят етапите от делото срещу Ахмед Муса и поддръжниците му, за да се стигне до решението на Пловдивския апелативен съд да потвърди обвинителната присъда, произнесена от по-нисш съд срещу Муса и дори я увеличи с две години затвор и глоба от 5000 лева, наложена му за проповядване на салафитски ислям.

Припомня се, че тогава съдът оневини останалите обвиняеми по същите тези обвинения, но им наложи административни глоби заради участие в организация, която разпространява антидемократични идеологии.

В доклада се припомня и че през декември Пазарджишкият окръжен съд отхвърли за трети път обвиненията на прокуратурата срещу 14 ромски мюсюлмани за пропагандиране на антидемократична идеология и подстрекаване към война, както и за подпомагане на чужди бойци, но позволи на прокуратурата да повдигне нови обвинения и 12 от ромите останаха в ареста. Припомнят се, че сред тези 12 души отново е Ахмед Муса.

От Държавния департамент отбелязват, че Конституцията на България гарантира свобода на вероизповеданията и постановява, че всякакви религиозни практики следва да са свободни от ограничения, стига съответната религиозна група да е регистрирана. Държавният департамент не пропуска да отбележи, че източното православие е традиционна религия в страната и поради това законът освобождава Българската православна църква от изискването за регистрация.

Все пак не са пропуснати и оплакванията на някои религиозни групи като мормони, Свидетелите на Йехова, евреите и Харе Кришна.

В доклада се посочва, че българските лидери показват уважение и зачитане към различните вероизповедания. За дейността на регистрираните религиозни групи се дават 4,5 милиона лева от бюджета.