Българският рицар Панчо Пасков с уникална победа в Рио!

Немец спря Пасков на осминафиналите

Панчо Пасков дебютира по феноменален начин на Олимпийските игри в Рио! Българинът победи с 15:14 туша осемкратния световен шампион от Русия Алексей Якименко в 1/16-финала на сабя - индивидуално! Якименко бе считан за големия фаворит за титлата, но нашето момче хвърли бомбата, изхвърляйки го от надпреварата още в първи кръг, с което си осигури и място на осминафиналите, където за съжаление бе спрян от немеца Матиас Сабо.

За Панчо остава наградата, че победи най-голямото име в съвременната сабя, но има върху какво още да работи в следващите 4 години, когато се надяваме отново да го видим на пътеката в Токио.

Припомняме, че Пасков е първият ни състезател по фехтовка, който печели квота за олимпийските игри от 28 години насам.

Важно е да отбележим, че Алексей Якименко е и 11-кратен европейски шампион, участвал е в три олимпиади - Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012, бронзов медалист от отборния турнир в Атина 2004. Въпреки това, дни преди старта на игрите в Рио Панчо заяви, че не е притеснен и че ще направи всичко възможно да напише нова златна страница в историята на българската фехтовка. И успя! Браво, Панчо!