Плевнелиев освободи с указ ген. Радев от военна служба

Президентът и  Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването на командващия ВВС ген. Румен Радев от длъжност и от военна служба след като в Администрацията на президента постъпи предложение от Министерския съвет, съобщават от прессекретариата на президентската институция. Издаденият от държавния глава указ с номер 282 от 10 август 2016 г. за освобождаването на ген. Румен Радев вече е изпратен в Канцеларията на Министерския съвет, за да бъде приподписан от министър-председателя Бойко Борисов.

Законът за отбраната и Въоръжените сили на Република България изисква с нарочна заповед министърът на отбраната да завърши окончателно процедурата по освобождаване на ген. Радев, поясняват още от президентството.

Оставката на Радев бе гласувана по-рано днес от Министерски съвет, като бе решено тя да бъде продължена към главнокомандващият на Въоръжените сили - президентът Росен Плевнелиев.

Отново днес, на съвместна пресконференция БСП и АБВ се обединиха около името на ген. Радев като най-подходящ кандидат за президент на предстоящите избори, като от напреварата за кандидат на левицата отпаднаха имена като бившия президент Георги Първанов, който си направи самоотвод, омбудсмана Мая Манолова, бившия председател на "червените" Михаил Миков и др.