Първанов няма да се кандиатира за президент

БСП и АБВ се обединиха около името на ген. Румен Радев

Председателят на АБВ и бивш президент Георги Първанов обяви, че сваля собствената си кандидатура за президент и тази на Ивайло Калфин за вице, обяви самият той на пресконференция, организирана след срещата на формацията му с БСП. На нея бяха обсъдени евентуалните съвместни президенрски кандиатури, като двете партии се обединиха около името на подалият оставка командир на ВВС ген. Румен Радев. оставката на Радев бе гласувана по-рано днес от Министерски съвет, като бе решено тя да бъде продължена към главнокомандващият на Въоръжените сили - президентът Росен Плевнелиев.

"Водени от доброто желание да имаме силна и убедителна кандидатура, ние от АБВ снехме от обсъждане нашите две кандидатури - моята и на господин Ивайло Калфин, защото сме убедени , че кандидатурата на генерал Румен Радев е не просто равно отдалечена или равно приближена, а това е една силна, убедителна кандидатура, която има всички шансове да спечели предстоящите президентски избори.", заяви Първанов на пресконференцията с БСП. Според бившия президент предимството на ген. Радев е, че той е надпартийна кандидатура, незанимавала се досега с политика. Кандидатурата на Радев е "е равноотдалечена от нашите две партии, но е и равноприближена от гледна точка на морала и на почтеността, каквото е нашето разбиране за един наистина силен държавник", допълни Първанов. Според него началникът на ВВС е оставка би могъл  би могъл "да възстанови авторитета на държавността, да възстанови активността, ангажираността на българските институции, особено на президентската институция", ако заеме президентското кресло.

Председателят на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че всички други имена, номинирани от членовете на БСП във вътрешнопартийните избори, са отпаднали. Регионалните структури на БСП издигнаха кандидатурите на Мая Манолова, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, ген. Румен Радев, Таско Ерменков и Марио Райков.

"Двете партии се доближаваме до възможната кандидатура на ген. Румен Радев. Това не приключва въпроса. Ще проведем Национален съвет, на който ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване всичките кандидатури. Окончателното решение в БСП ще бъде на Националния съвет на партията, където ще се направи гласуване и ще имаме решение. Днес с АБВ имаме обши позиции и по формулата на участие, която е коалиция от партии”, добави още председателят на БСП Корнелия Нинова.