Чавушоглу: Западът рискува да загуби Турция заради собствените си грешки

Западът рискува да загуби Турция заради собствените си грешки, а не заради отношенията на Анкара с Москва или Пекин. Това е заявил турският министър на външните работи  Мевлют Чавушоглу, който вчера участва в двустранната среща межу руския и турския държавни глави. Първият дипломат на южната ни съседка е заявил това в интервю пред Анадолската агенция, цитирано от "РИА Новости".

"Ако Западът загуби Турция, то отношенията с Руската федерация, Китайската народна република или ислямския свят нямат нищои общо. Той ще изгуби Турция заради собствените си грешки", казва Чавушоглу.

"ЕС прави много сериозни грешки, в това число в плана си за подкрепа на опита за преврат“, смята турският първи дипломат.

Това не е първият път, в който Чавушоглу влиза в задочна полемика с Европейския съюз и негови представители. Преди известно време той влезе в пререкание в социалната мрежа Twitter с австрийския си колега - външният министър на централноевропейската държава Себастиан Курц. Повод за спора между двамата външни министри стана заявление на Чавушоглу, в което той заплаши, че Турция може да откаже да изпълнява задълженията си по миграционната спогодба с ЕС, ако съюзът от своя страна не излезе с конкретни срокове, в които да предостави съзможност за безвизово пътуване на гражданите на Турция. В отговор Курц окачестви изказването му като "ултиматум", който ЕС не бива да приема и на който трябва да се опълчи.