Цачева отговори на твърденията на БСП: Не е постъпвало искане за извънредно заседание

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева излезе с открито писмо до медиите, с което отговори на твърденията на депутатът от БСП Жельо Бойчев, че партията му е поискала да бъде свикано извънредно заседание на парламента а което да бъде разгледан казуса "Белене" и да се обсъди размразяването на проекта за нова атомна централа.

"По повод твърдения в медиите от вчера на народен представител от ПГ на БСП лява България, че до мен е отправено искане за свикване на извънредно пленарно заседание на Народното събрание, ви информирам, че до 9,00 ч. днес, 10 август 2016 г., в Народното събрание не е постъпвало такова искане", заявява Цачева.

Председателят на парламента също така извежда вариантите, при които би могло да бъде свикано извънредно заседание на народните преставители: "Заседание на Народното събрание, когато то е във ваканция, се свиква от Председателя на парламента при реализиране на някоя от следните хипотези: по негова инициатива - каквато към момента няма; или по искане на една пета от народните представители."

"Отправяне на искане от народни представители до Председателя на Народното събрание да упражни правото си и по своя инициатива да свика заседание на парламента, не е предвидено като процедура нито в Конституцията на Република България, нито в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, поради което такова искане няма правни последици", пише още председателят на парламента.

Според Цачева няма пречки пред свикването на извънредно заседание на Народното събрание, ако обаче бъдат спазени законовите процедури. "Ако народни представители реализират предвидената в Конституцията възможност и внесат искане за свикване на заседание на Народното събрание, подписано от една пета от народните представители, заявявам че ще изпълня разпоредбата на чл. 44, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.", категорична е тя.