Ненчев желае единен десен кандидат на ГЕРБ и РБ

"Има време за обща президентска кандидатура на Реформаторския блок и ГЕРБ и воля, като че ли." Това е заявил пред журналисти лидерът на БЗНС и военен министър Николай Ненчев след поредното заседание на Изпълнителния съвет на Блока, предава БНТ.

Ненчев уточнява, че това е идея на Управителния съвет на БЗНС, на което той е председател, и  е представяна неведнъж пред ИС на обединението, но ако се реши РБ да участва във вота през есента с номинация, отделна от тази на ГЕРБ, БЗНС ще се съобрази с общото мнение на коалиционните си партньори.

"РБ има решение да издигне собствена кандидатура и с нея да участваме на тези президентски избори", заявява пък зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски. "Очаква се около 20-25 август да бъде ясна номинираната от Реформаторите двойка. Обсъждаме всякакви възможности, но това е легитимно взетото решение и ние вървим по този път", подчертава той.

Другата седмица предстои предложените за "Дондуков" 2 от партиите в обединението да бъдат изслушани от Изпълнителния съвет за тяхната визия за президентската институция. Около 18 август се очаква да са ясни и резултатите от социологическото проучване за това какъв потенциал има кандидатът на РБ.

Седем са лансираните претенденти - Огнян Герджиков и ген. Димо Гяуров - от БНД; Корман Исмаилов - НПСД; Съби Събев - от БЗНС; Велислав Минеков - от интелектуалци, подкрепен от ДБГ; Трайчо Трайков и Гроздан Караджов - от Гражданския съвет, припомнят от националната телевизия.