САЩ и Русия с разногласия за Сирия

Около 80% от обсадените райони в Сирия са в резултат на правителствени действия

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви, че данни на ООН показват, че около 80% от обсадените райони в Сирия са в резултат на правителствени действия. Алепо е разделен между правителството и опозицията от лятото на 2012 година.

Пауър призова за 48-часова хуманитарна пауза тази седмица, за да се достави помощ в Алепо.

„Ако боевете продължат, възможно е цивилни от двете страни в Алепо да останат без основна помощ, от която те се нуждаят. Не можем да позволим това да се случи”, каза тя на неофициална среща на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ, Великобритания, Франция, Нова Зеландия и Украйна взеха участие в срещата за Алепо, където наскоро завърнали се от сирийския град лекари и спасители разкриха каква е ситуацията в града.

Междувременно руският заместник-посланик в ООН Владимир Сафронков призова САЩ и съюзниците им да „признаят, че основната причина за хуманитарните проблеми в Сирия не са антитерористичните действия на легитимното сирийско правителство”.

„Пропагандата и емоционалната риторика, неоснователните обвинения и информационната кампания означават, че не можем да се придвижим към политическо уреждане в Сирия”, каза той, допълвайки, че първата стъпка към прекратяване на конфликта трябва да бъде съвместна борба срещу тероризма и подновяване на мирните разговори.

В същото време медии съобщават, че правителствената армия е мобилизира около 100 танка и 400 бронирани машини за отбраната на заетите позиции в Алепо.