Манолова на посещение в бежански центрове, свиква дискусия за децата-бежанци

Омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията ѝ бяха на посещение в регистрационно приемателни центрове за бежанци (РПЦ) към Държавната агенция за бежанците в кв. „Овча купел“ и кв. „Военна рампа“, където са извършили проверки, съобщава пресцентъра на омбудсмана. В рамките на посещенията Манолова е разговаряла с непридружени деца-бежанци и е видяла условията, при които са настанени малолетните и непълнолетните, се разбира още от съобщението до медиите.

Омбудсманът Мая Манолова ще организира обществена дискусия на тема „Защита правата на непридружените деца - бежанци“. Форумът ще се проведе утре (9 август) в офиса на омбудсмана в столицата, съобщават от кабинета ѝ.

Повод за дискусията е сигнал на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, в който те призовават за спешни действия по изграждането на защитено пространство за настаняване на непридружени малолетни и непълнолетни деца - бежанци и търсещи закрила.

На форума ще бъдат изнесени и факти, констатирани при проверките на Националния превантивен механизъм към омбудсмана в бежанските центрове – РПЦ в кв. „Овча купел“, приемателни центрове в кв. „Военна рампа“ и  кв. „Враждебна“, РПЦ с. Баня, община Нова Загора, РПЦ Харманли и транзитен център с. Пъстрогор, община Свиленград.

Манолова ще представи доклад, в който са посочени слабостите и недостатъците на практиката по приема и интеграцията на непридружените деца-бежанци у нас.

Участие в дискусията са потвърдили представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде, заместник-председателите на Държавната агенция за бежанците и Държавната агенция за закрила на детето Даниел Инджиев и Велина Балева, Калоян Дамянов - съветник на министъра на образованието и науката, Мариана Стоянова – програмен мениджър на Бежанско-мигрантска служба към БЧК, Петя Караянева – ВКБООН, експерти от Националната комисия за борба с трафика на хора, дирекция „Миграция“ и гл. дирекция „Гранична полиция“ към МВР, Национално сдружение на общините, Столична община, Министерство на здравеопазването, Агенция за социално подпомагане, Български хелзинкски комитет и др.