Зетят на атентатора от "Шарли Ебдо" се изправя пред съда в София

Мурад Хамид, зет на един от терористите, нападнали редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо", и за който има издадена заповед за арест в родината му Франция, ще се изправи пред Софийския градски съд на 10 август, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата. Именно заповедта за арест ще разглеждат магистратите, които ще решат да я уважат или не.

Мурад Хамид е бил задържан за 24 часа в София на 29 юли. На следващия ден (30.08) арестът му е бил удължен на 72 часа, а в последствие съда му отрежда мярка "задържане под стража". Хамид не е обжалвал наложената му мярка, ставя ясно от съобщението на прокуратурата.

Към момента зетят на един от братята Куаши, атакували редакцията на "Шарли ебдо" се намира в ареста в сградата на държавното следствие на столичния булевард "Г. М. Димитров".

Припомняме, че непосредствено след атаката на френското списание, Хамид беше един от основните заподозряни, като властите смятаха, че именно той е третия нападател. В последствие обаче съучениците му от гимназията "Шарлевил-Мезиер" се застъпват за него, твърдейки, че по време на атентата Хамид е бил в час.

Името на Мурад Хамид се споменава отново едва на 25 юли тази година, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

 

Оказа се, че на 28 юли Хамид е минал границата ни с Турция, където е бил задържан заради наложена забрана да влиза в страната за пет години. Турските власти са го върнали у нас по информация, че Хамид е пътуващ боец на "Ислямска държава" и е особено опасен.

На това основание председателят на ДАНС е издал заповед за експулсирането му от България и забрана да влиза в страната за 10 г. Хамид е трябвало да бъде предаден на Сърбия, но на 29 юли е постъпила Европейската заповед за арест от Франция и той е бил задържан у нас.