Плевнелиев към македонския си колега: Скърбим заедно с вас

Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Република Македония Георге Иванов по повод тежките наводнения, сполетели страната и довели до десетки жертви и пострадали, съобщава пресслужбата на президентството.

„С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата и в тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото Ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас. От името на българския народ и от мое име поднасям най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите“, гласи съболезнователната телеграма на Плевнелиев до македонския му колега Георге Иванов.

Припомняме, при опустошителните наводнения, засегнали тежко района на макеонската столица Скопие, загинаха над 20 души загинаха, пострадалите надвишават 100, а в неизвестност са поне 10. Днес в западната ни съседка е ден на траур, а помощ на македонските власти оказват много чужди държави, сред които е й България. Страната ни  изпрати два екипа на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", заедно с двва аварийно-спасителни екипа на Столичната община в Скопие, чиято задача е да се включат в спасителните дейности след бурята.