България и Сърбия ще си съдействат при охрана на границата

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова проведе работна среща със сръбския си колега Небойша Стефанович на ГКПП-Калотина

Границата между България и Сърбия е изключително важна за цяла Европа и затова се опитваме да приложим всички възможности за съвместни дейности в рамките на двустранните ни отношения. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на работна среща с министъра на вътрешните работи на РСърбия Небойша Стефанович, провела се днес на ГКПП-Калотина. Осъзнаваме, че самостоятелните усилия на отделните държави не могат да осигурят такава степен на защита, каквато бихме постигнали ако усилията са обединени. Ето защо правилният подход е да работим заедно и с общи усилия да противодействаме на нелегалното преминаване на границата. Съвместните усилия между близки и съседни държави могат да гарантират много по-добра защита на границата и сигурност в пограничните райони, допълни още министър Бъчварова. Договорно-правната рамка между България и Сърбия е много добра и имаме здрава основа и традиции, на които да стъпим, за да разширим дейността, да активизираме работата на съвместните патрули и на Контактния център, за да противодействаме успешно на нелегалното преминаване на границата. Очакваме помощ от Фронтекс за подсилване на охраната на границите ни с 200 служители от агенцията, тъй като става въпрос на европейската сигурност. Имаме уверения, че ще получим подкрепа основно по българо-турската граница, както и за недопускане на нелегално преминаване на българо-сръбската граница, каза още министър Бъчварова. 
В рамките на граничното сътрудничество искаме да намерим решения как българската и сръбската полицейски служби да работят по-успешно срещу нелегалната миграция и да реализират съвместни действия не само по границата, но и в дълбочина. Конкретното сътрудничество между граничните структури на Сърбия и България се осъществява на изключително добро ниво, каза по време на работната среща министър Небойша Стефанович. 
Днес министрите Бъчварова и Стефанович посетиха ГКПП Калотина и съпределния пункт „Градина“. Те се запознаха на място с динамиката на процесите в района на границата между двете страни. По-късно срещата между двамата продължи в съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на граничен пункт Калотина.