Отборът на Русия бе отстранен и от параолимпийските игри

Руският отбор за спортисти с увреждания е отстранен от параолимпийските игри в Рио де Жанейро през следващия месец.

Това съобщи президентът на Международния параолимпийски комитет Филип Крейвън, цитиран от ТАСС.

Причината е, че в доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция WADA се споменава за 35 прикрити положителни проби на параатлети в периода 2011-2015 година след тестове в Московската лаборатория, въпреки че не всички от тях са на руски спортисти с увреждания.

"Изслушахме руската делегация в щаб-квартирата ни в Бон, след което проведохме заседание на Изпълкома, което продължи повече от два часа и половина. Някои въпроси решихме веднага, а други отложихме за следващия ден. В крайна сметка преценихме, че Руският параолимпийски комитет не може да гарантира, че изпълнява стриктно задълженията си и спазва антидопинговите правила. Затова решихме да отстраним руския отбор и спортисти от страната няма да получат право да се състезават на параолимпиадата в Рио де Жанейро. Искам да подчертая, че за това важно решение не сме се повлияли от хора или организации, които не принадлежат към параолимпийското движение", каза Крейвън.

Президентът на Обединената руска спортна федерация за лица с опорно-двигателни увреждания Лев Селезнев съобщи, че е подал оплакване за отстраняването на техните спортисти от Паралимпадата в Рио. 

„Ние веднага подадохме оплакване в Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS). То ще бъде разгледано в установения ред. Всичко това е черен пиар на гражданина Крейвен президентът на МПК”, казва гневният Селезнев.

Днес Международния паралимпийски комитет (МПК) отстрани цялата делегация на Русия от Рио-2016 въз основа на доклада на независимата комисия на УАДА, начело с Ричард Макларън.

В същото време говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова излезе със становище на ведомството.

„Решението Русия да не бъде допусната до участие в Паралимпийските игри в Рио де Жанейро поразява със своята подлост и безчовечност.”

Тя добави, че паралимпийците не са инвалиди, които са започнали да се занимават със спорт от безизходица, а са спортисти, доказали, че безизходица няма.

Според Захарова решението на Международния паралимпийски комитет е предателство към същите най-високи стандарти в областта на правата на човека, които лежат в основата на съвременния свят.