Момичетата ни до 12 години с невероятен успех в тенис турнир

Отборът на България за момичета до 12 г. спечели Европейската лятна купа

Отборът на България за момичета до 12 г. спечели Европейската лятна купа! Тимът, воден от Крум Крумов и в състав Стела Пеева (ТК "Авеню", Бургас), Kатерина Димитрова (ТК „Локо 98“, Пловдив) и Денислава Глушкова (ТК "Дема", София), поведе с 2:0 победи на Беларус в двубоя за първото място и обезсмисли срещата на двойки, която обаче ще бъде изиграна. Това съобщава БФТенис на официалния си сайт.

В първия мач за деня във Франция Пеева победи с 6:3, 6:3 Евялина Ласкевич, а след това Димитрова се наложи над Альона Фарей с 6:4, 6:2.

“Обзела ме е еуфория, още не мога да усетя истинското чувство – заяви за сайта на БФТ капитанът на отбора Крум Крумов. - Горд съм с момичетата и постигнатото от тях през последната година. Във финалния двубой и двете показаха много високо ниво и действително превъзхождаха съперничките си. Въпреки че бяха притеснени заради значимостта на двубоя, те не трепнаха и си свършиха работата.”

Европейската лятна купа до 12 г. (Tennis Europe Nations Challenge) е създадена през 2007 г. и за първи път България печели престижния форум. Трите момичета са част от проекта на БФТ „3Т - Тенис Тийм Талант“.

Отборът, който зимата беше на една точка от финалите, спечели квалификацията за лятната купаслед успех в плейофа в София над Франция, а в Аячо записа последователни успехи над Чехия, Хърватия и Румъния, за да спечели групата и да се класира за мача за първото място.

„Това е невероятен успех за децата и за България! Радвам се много!“ - бяха първите думи след победата на отбора ни във финала днес на Кирил Берон, координатор на програмата на БФТ „3Т – Тенис Тийм Талат“. - Още в квалификациите в София казах, че имам надежда за титлата. Момичетата доказаха, че са над нивото на връстничките си от Европа. Успехът осмисля и нашите усилия по проекта. Той отваря вратите ни за още нови хоризонти, за да може да увеличим програмата и с горните възрастови групи“.

Според него и класирането на момчетата в челната осмица на Европа никак не е за подценяване. „Това, което ще е цел на проекта, е влизането на нашите отбори за финалните кръгове на Летните купи да стане традиция, а не единичен пробив“, сподели още Кирил Берон.

Успехите на българите в другите възрастови групи - до 14, до 16 и до 18 г. в тези надпревари, които при по-големите към момента се наричат European Summer Cups, са победа през 1978 г. за момичетата до 16 г. и три втори места - за момчета до 14 г. през 2005 г. и за момчета до 18 г. през 1996 и 2007 г.

„Изключителен успех на нашите момичета – за първи път имаме титла от този формат до 12 г. - сподели и генералният директор на БФТ Катерина Генова. - Дългосрочната стратегия на БФТ за развитие на младите ни таланти чрез програмата „3Т – Тенис Тийм Талант“ дава своите първи резултати. Този успех ни дава още по-голяма увереност, че сме на правилния път и трябва да продължим да работим в тази посока – да помагаме на малките с осигуряване на лагери, турнири, специалисти“.