Две престъпни групи са разкрити в рамките на последните 10 дни

Крими

07-08-2016, 07:48

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Открити са над 2 кг амфетамин; задържани са трима участници в измамна схема; с 6% е увеличена разкриваемостта при телефонните измами за първото шестмесечие на тази година

Подробности около успешните реализации през последните 10 дни бяха оповестени на съвместна пресконференция в ОДМВР – Пловдив. Присъстваха директорът старши комисар Христо Разсолков и заместникът му комисар Георги Георгиев, инспектор Георги Несторов от Главна дирекция “Национална полиция”, заместник-окръжните прокурори Галина Андреева-Минчева и Гаврил Гавраилов.
Старши комисар Христо Разсолков представи резултатите от специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението, проведена в края на миналата седмица в Пловдив. Под наблюдението на Окръжна прокуратура в хода на акцията са задържани 9 души на възраст между 23 и 28 години, като двама от тях са с криминални прояви. На седмина от задържаните е повдигнато обвинение, един е с мярка “задържане под стража”. При организираните множество процесуални и следствени действия са събрани доказателства, че деветимата са се занимавали с организирана търговия на наркотични вещества на територията на Пловдив и Черноморието. В ползваните от тях домове в областния град са открити и иззети общо над 2 кг амфетамин; около 3 г таблетки екстази; 83 г марихуана, 8 електронни везни, над 60000 лева и незаконно притежавани оръжие и боеприпаси. Групата работела в конспиративност - срещите между участниците се провеждали по предварителна уговорка и само в тъмната част на денонощието, значителните количества наркотици били разпространявани в изключително кратки срокове, обясни директорът на ОДМВР-Пловдив. Сред участниците в престъпната схема нямало конкретна йерархия, но единият действал като основен продавач, от когото останалите купували и разпространявали дрогата на по-ниско ниво, съобщи зам.-окръжният прокурор Гаврил Гавраилов, който изрази задоволство от доброто взаимодействие с полицията и подчерта, че в резултат на общите усилия е блокиран сериозен пазар на наркотични вещества.
В хода на втората успешна реализация криминалисти на ОДМВР – Пловдив задържали трима извършители на телефонни измами. В акцията, ръководена от Районна прокуратура – Пловдив, са участвали и служители от ГД “Национална полиция” и ОДМВР–Плевен. Разследването стартирало на 23 юли, когато от възрастна пловдивчанка били поискани по телефона 2000 лева за получаване на колет от близки в чужбина. Мъж, използван за “муле” в измамната схема, се усъмнил в получените инструкции и незабавно сигнализирал в полицията. В резултат на организираните множество оперативни и издирвателни действия на 28 юли били задържани трима мъже от град Левски – криминално проявените Д.С. – Келеша /47 г./ и С.С. – Люляка /52 г./, и Г.С. /44 г./. Те са заподозрени в извършването на телефонни измами на територията на Пловдив и страната.
Благодарение на професионализма на служителите от Криминална полиция бе разкрита сериозна организация на нова схема телефонни измами, характеризираща се с изключителна изобретателност, заяви говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев. Той поясни механизма, по който престъпната група е работила - под предлог за освобождаване на пратка от роднини в чужбина най-често са заблуждавани възрастни жени, като измамниците ги задържали постоянно на телефона, за да нямат възможност да обмислят ситуацията. В резултат на извършените до момента процесуално-следствени действия спрямо двама от мъжете е внесено искане в съда за постоянна мярка “задържане под стража”. Като съпричастни за престъпната дейност за издирване са обявени съжителстващи мъж и жена от село Градище.
Зам.-директорът на ОДМВР-Пловдив комисар Георги Георгиев обяви, че през последната година освен тази реализация пловдивският отдел “Криминална полиция” е провел 10 успешни операции по линия на телефонните измами. Общо са задържани 17 души, занимавали се с престъпленията не само в областния град, но и на територията на Карлово, Асеновград и Първомай.
В Пловдив прокуратурата и полицията действат активно в тази насока и нашата основна задача е, освен да бъдат разкрити, извършителите на телефонни измами да бъдат “вкарани” в затвора, каза зам.-окръжният прокурор Гавраилов.
Положителна оценка за работата по това направление изказа инспектор Георги Несторов от Главна дирекция “Национална полиция”, според когото служителите на ОДМВР – Пловдив работят изключително активно за противодействие и пресичане на телефонни измами. Той отбеляза, че като цяло в страната има спад с над 130 броя на регистрираните престъпления за първото шестмесечие на тази година, в сравнение със същия отчетен период от 2015 година, като в същото време сериозно се е увеличила и разкриваемостта - с над 6 %. Сред основни причини за добрите резултати той изтъкна превантивната дейност и засилената медийна кампания, както и ефективната работа на полицейските служители по установяване и задържане на извършителите.