Протести в Рио преди официалния старт на Олимпиадата

По-късно в покрайнините на стадиона Маракана е планиран друг протест

Около 3000 бразилци протестираха шумно на известния плаж Копакабана срещу временния президент на страната Мишел Темер, който ще открие Олимпийските игри на митичния стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не на олимпийските игри" и "Темер вън", пишеше на плакатите на протестиращите, събрали се пред хотел Копакабана палас, в близост до игрището за плажен волейбол.

"Искаме да използваме обстоятелството, че сега цял свят гледа към Бразилия, за да разкрием, че отиваме към диктатурата", заяви един от протестиращите, 59-годишният инженер Убиратан Делгадо.

През месец май президентката Дилма Русеф беше отстранена временно от президентския пост, докато трае процесът срещу нея в Сената по обвинение в бюджетни измами. Решението на Сената се очаква през септември. Русеф твърди, че е жертва на "парламентарен държавен преврат", подбуден от нейния вицепрезидент Мишел Темер. Ако тя бъде отстранена от президентския пост, Темер ще довърши мандата й до 2018 г., отбелязва АФП.

Темер ще открие олимпийските игри с кратка реч, за да избегне освиркванията от част от публиката. По-късно в покрайнините на стадиона Маракана е планиран друг протест, участниците в който ще викат "Темер вън" по време на речта му. Според някои бразилски медии има планове след речта му да се пусне музиката с пълна сила, за да се заглушат евентуални освирквания.

"Пучът в Бразилия премахва олимпийския дух", пише на плакати на френски и английски. Друг плакат показва Темер, гримиран като злодея от филмите за Батман - Жокера, който приближава с брадва към главата на бразилски работник.

Много от протестиращите бяха облечени в червено, цветът на Партията на трудещите се, към която принадлежат Русеф и предишният президент Лула да Силва. Русеф и Да Силва, благодарение на който през 2009 г. се взе решение Рио де Жанейро да се кандидатира за олимпийските игри, отказаха да присъстват на церемонията по откриването.