ЕК даде зелена светлина за довършване на водния цикъл на Враца

Европейската комисия даде зелена светлина за довършване на водния цикъл на Враца, с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще отпусне на общината чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ 86 млн. лв. за втората фаза на проекта. Това е съобщила днес в Ямбол министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, пише в  съобщение на ековедомството. Там тя и кметът на общината Георги Славов са подписали договор за втора фаза на проекта за изграждане на пречиствателна станция и ВиК инфраструктура на Ямбол. Безвъзмездното финансиране в размер на 36,7 млн.лв. е осигурен по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

„Знаете, че Ямбол е единственият областен град без пречиствателна станция за отпадъчни води. Проектът е започнат през 2012 г. и за съжаление не беше довършен през първия програмен период“, в казала министър Василева.

При инспекцията на строителния обект днес изпълнителят се е ангажирал пред министъра да приключи изграждането на пречиствателната станция за една година. „Разчитам на организацията, създадена от общината, защото инвестираните средства са не само за опазване на околната среда, но най-вече за повишаване качеството на живот на жителите на Ямбол“, подчертава Василева.

До момента по проекта е изградена и рехабилитирана над 42,5 км канализационна и водопреносна мрежа.

През следващата седмица предстои и подписване на договора за доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води на Видин.