Тридесет военни се включиха в гасенето на пожара край Лисово

Тридесет военнослужещи от военно формирование 52 740 - Хасково от състава на Втора механизирана бригада рано тази сутрин се включиха в гасенето на пожар край свиленградското село Лисово, съобщават от прессужбата на военното министерство. Ситуацията вече е овладяна, но заради вятъра има опасност от лесно възобновяване на огъня. „Задачата на военнослужещите от Сухопътните войски е да  действат на челото на огъня и да обхождат периферията на пожара“, обяснява командирът на формированието подполковник Николай Александров, който е на мястото на пожара.

За едно денонощие пламъците са унищожили над 3000 декара гора, над 900 декара от нея са бадемови насаждения. На мястото на пожара остава да работи кризисен щаб, под ръководството на областния управител на Хасково Станислав Дечев, в който участват директорът на областната противопожарна служба комисар Николай Вълчев, командирът на военното формирование 52 740 от Хасково подполковник  Николай Александров.

Пожарът е избухнал вчера, 4 август, по обяд, се разбира още от съобщението на МО. Пламъците са спрени до дворовете на първите къщи на Лисово. Заради силния вятър пожарът се разраства и тръгва в посока село Левка. В гасенето на пожара в района на село Левка вчера се включи и вертолет Ми-17 от състава на авиобаза Крумово. От 17.27 ч. до 20.32 ч. екипажът извърши визуално разузнаване и гасене на горския пожар. Изпълнени са общо 30 захода за гасене на огъня.

Благодарение на общите усилия на пожарникари, военни, горски и местни доброволци към този момент стихията е овладяна и се контролира, успокояват от военното ведомство.