Косовският парламент бе атакуван с противотанкова граната

Косовският парламент бе атакуван с експлозивно устройство, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на полицейски източници. Атаката е станала рано тази сутрин, от което донякъде се обусляв факта, че няма жертви и ранени.


Медиите в страната съобщават за двама мотоциклетисти, които са изстреляли противотанкова граната по сградата, където се помещава косовското народно събрание, като след това са потеглили в неизвестна посока. Полицията все още не е излязла с официална версия на инцидента.

Парламентът се намира в непосредствена близост до сградата на правителството на натоварена улица в центъра на столицата Прищина. Подразделение на специалните части е блокирало района след експлозията.

През последните 10 месеца 1.8 милионната страна арена на сериозно напрежение между политическите партии. Преди няколко месеца опозиционни депутати неколкократно пуснаха сълзотворен газ в парламента в знак на протест срещу договорено с посредничеството на ЕС споразумение със Сърбия, даващо по-голяма автономия на общините със сръбско мнозинство. Поддръжници на опозицията пък нееднократно влизаха в сблъсъци с полицията.

Вчера сутринта управляващите в Прищина  поискаха от парламента да ратифицира погранично споразумение с Черна гора. То се оспорва от опозиционни партии, които твърдят, че чрез него се отстъпват около 8000 хектара косовска земя.

Установяването на точна граница с Черна гора е едно от изискванията пред Косово, за да получат гражданите му право да пътуват безвизово както в Шенгенското пространство и целия ЕС, така и в съседните Сърбия, Албания, Черна гора, Македония и Босна.