Близо 100 акта за шофиране без правоспособност са съставени само за ден

За точно 24 часа -  от 07.00 часа на 4 август до 07.00 часа на 5 август на територията на страната са съставени актове на 98 неправоспособни водачи, съобщава пресцентъра на МВР. Общо актовете са  675, глобите по фиш са 952, а електронните фишове са 533.

Има и немалко констатирани случаи на шофьори, управлявали автомобил след употреба на алкохол - 43 случая за изминалото денонощие. Трима други пък са шофирали под въздействие на наркотични или други упойващи вещества.

Системният контрол по пътна безопасност продължава, казват от МВР.

КАТ призовава да се шофира със съобразена скорост като се отчита състоянието на пътя и интензивността на движението.Преди тръгване да се проверява изправността на автомобила, като шофьорите да се уверят в наличността на необходимите стикери, документите на шофьора и на автомобила, съветват от пътната полиция.

От там призовават още да не се шофира след употреба на алкохол и упойващи медикаменти или при преумора, да се поставя предпазен колан и да се обезопасяват децата в автомобила. Освен това водачите на автомобили трябва да спазват дистанция и да не забравят, че носят отговорност за безопасността си и тази на всички участници в движението.

"Шофирайте с повишено внимание през населени места, особено в районите на пешеходни пътеки, покрай паркирани автомобили, мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти. Толерантното ви поведение като шофьор може да предотврати конфликтна ситуация", посочват още от "Пътна полиция".