Ако не се разбирате със съседите, те може да не съобщят за кражба в дома ви

Ако отношенията ви със съседите не са добри, то при евентуална кражба с взлом в дома ви те може и да не сиглнализират органите на реда. С множество такива случаи се сблъсква полицията, предупреждава началникът на сектор "Кражби" в отдел "Криминална полиция" към СДВР Александър Пецов в ефира на БТВ. В много от случаите са чули и видели кражбата, но нарочно не искат да съдействат, тъй като имат конфликти с живущите, коментира той.

Пецов дава пример с потърпевш, който е изградил видеонаблюдение, но умишлено комшии са го съсипали, тъй като имат пререкания с този човек.

Обирането на едно жилище отнема от 3 до 5 минути, ако крадците са притеснени, че може някой да ги хване. Вариантите да проникнат крадците в жилището ви са два - или да бъде взломена вратата или патрона, или да бъде отключено с шперц. Отключването отнема до минута, посочи той. В повечето случаи крадците са предпазливи и ползват най-обикновени ръчни инструменти, които се ползват от почти всеки гражданин, което ги подсигурява при евентуална полицейска проверка.

Крадците, които действат през деня, започват към 8 часа сутринта до 14 часа, а тези, които "работят" нощем го правят между 3 и 6 часа. При нощните кражби основно потърпевши са хората, които оставят отворени прозорци и балконски врати, алармира предупреждава началникът на сектор "Кражби" в СДВР.

 Възрастовият диапазон на крадците варира между  между 16-17 и 45 години. Обикновено става въпрос за криминално проявен човек без образование, или безработен, или с ниски доходи. „В повечето случаи това са деца, които са израснали в нездраво семейство или самите родители са тръгнали по този път и те копират професията на родителите си”, обяснява Пецов.

Бъдете предпазливи кого пускате в дома си, предупреждава Пецов.„Има и случаи на хора, които работят в различни фирми в сферата на услугите и те спомагат и дават информация, за да бъде извършена една кражба”, алармира той. Той предупреждава да не споделяме нищо лично с хора, които идват в дома ни да почистват, или със служители на куриерски фирми.

Според комисаря от СДВР българинът вече е по-предпазлив в социалните мрежи и вече пуска снимки от почивката си, след като се прибере у дома.