От днес светът е Олимпиада

Тази нощ, точно в 02:00 часа българско време, ще започне церемонията по откриване на 31-те Олимпийски игри РИО 2016, с което светът ще се превърне в Олимпиада през следващите 16 дни. Повече от 10 500 спортисти от 206 страни ще се борят за разпределянето на 306 комплекта медали в 28 различни спорта – включително и дебютиращите на олимпийската сцена ръгби 7 и голф.

Състезанията ще се проведат на 33 различни съоръжения в града домакин – Рио де Жанейро, а част от футболния турнир ще се проведе и в 5 други града в Бразилия – Сао Пауло, Бело Оризонте, Бразилия, Салвадор и Манас. Това ще бъдат първите Олимпмийски игри в историята, които се провеждат в Южна Америка, след като Рио де Жанейро бе избран на 121-ят конгрес на Международния олимпийски комитет, преборвайки конкуренцията на Мадрид, Токио и Чикаго. Игрите в Рио ще бъдат и първите, които се провеждат под ръководството на новия президент на МОК Томас Бах.

България участва с 51 спортисти с 45 квоти в 14 спорта на Летните олимпийски игри РИО 2016. Делегацията ни е предвождана от опитната лекоатлетка Ивет Лалова, която със страхотното си представяне вече дълги години заслужи честта да носи българското знаме на церемонията по откриването. 

Държавни и правителствени ръководители и шефове на международни организации ще присъстват на церемонията по откриването на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро, предаде Франс прес. Сред лидерите ще бъдат президентът на Франция Франсоа Оланд, на Аржентина Маурисио Макри и на Колумбия Хуан Мануел Сантос, както и премиерът на Италия Матео Ренци. Американската делегация на игрите ще води държавният секретар Джон Кери. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще участва в щафетата с олимпийския огън, съобщи преди няколко дни говорителят му Стефан Дюжарик. 

45 държавни и правителствени лидери ще посетят церемонията по откриването на стадион ”Маракана”. В края на юли външният министър на Бразилия Жозе Сера съобщи, че броят им ще бъде 45 души, но официално информацията не е съобщавана от съображения за сигурност. 

По-рано беше съобщено, че от латиноамериканските държави присъствието си са потвърдили президентите на Аржентина и Парагвай. Китай изпраща вицепремиер, независимо от тесните търговски взаимоотношения. От европейските държавни глави ще присъстват президентите на Германия, Франция и Португалия.

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова се очакваше да пристигне късно снощи в Рио. В Бразилия вече е спортният министър Красен Кралев, аташето на делегацията ни Любо Ганев и доайенът от шефовете в международни федерации Цено Ценов, президент на европейската централа по борба. Очаква се и Валентин Йорданов, който е първи вицепрезидент на БОК.

Кралев не е обявил официално програмата си, но се очаква той да присъства на максимално много състезания, за да подкрепи българките спортисти. Той ще е и държавникът с най-висш ранг по време на официалното откриване на Олимпиадата.

Очаква се държавният глава Росен Плевнелиев да присъства на официалното закриване на игрите на 21 август.

 

Пълната програма на българските спортисти в Рио можете да видите ТУК.