Днес е второто гласуване за ген. секретар на ООН

При първото гласуване, проведено преди две седмици, кандидатът на България - Ирина Бокова, се нареди на трето място

Днес (5-ти август) ще бъде проведено второто предварително гласуване на Съвета за сигурност на ООН за избор на нов генерален секретар на световната организация. Мандатът на новия ген. секретар започва на 1-ви януари 2017г.


При първото неофициално гласуване преди две седмици, проведено в централата на организацията в Манхатън, българският кандидат за поста генерален секретар на ООН - Ирина Бокова се нареди на трето място. Кандидатурата ѝ тогава събра 9 гласа в своя подкрепа. Челната тройка тогава бе съставена само от представители на европейски страни, като на първо място бе кандидатът на Португалия Антонио Гутиереш, а втори се нареди номинираният от Словения Данило Тюрк.


Бокова също така е и най-добре представилата се жена-кандидат за генерален секретар в историята на ООН. За председателския пост се борят още 11 претенденти.


Гласуванията в Съвета за сигурност продължават, докато определен кандидат получи подкрепа от всички постоянни членове на Съвета за сигурност и от поне четири непостоянни страни членки.


Съветът за сигурност се състои от 15 членове – пет постоянни (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция) и още десет непостоянни, които към момента са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.


Според възприетия негласно принцип на регионална ротация, бъдещият генерален секретар на Организацията следва да е от Източноевропейската регионална група, която единствена досега не е излъчвала свой представител начело на Обединените нации, като според мнозина това може да е исторически шанс за региона.