В Молдова пускат тв канал в подкрепа на обединение с Румъния

Идеята е "Unirea TV" да стартира на 31 август

Активисти на обединението на Молдова със съседна Румъния пускат телевизионен канал, който ще пропагандира прекратяване на съществуването на молдовската държава и сливането й с румънската, съобщава БГНЕС.
„Възнамеряваме да пуснем телевизионния канал „Униря ТV” ("Unirea TV") на 31 август. Той ще застъпва идеята за присъединяване на Молдова към Румъния и ще се бори с руската пропаганда”, написа в социалната мрежа Джордже Симион – ръководител на движението за обединение с Румъния „Действие 2012”.
Миналата година „Действие 2012” организира в Кишинев многохилядни демонстрации в подкрепа на обединението. Първоначално „Униря ТV” ще върви по кабел и ще предлага новини, политически програми и телевизионни дебати на румънски език.
Симион призова симпатизантите на идеята да набират средства в полза на телевизионния канал. Засега не е ясна реакцията на молдовските власти към идеята за „затваряне” на държавата.
Миналия месец парламентът в Кишинев прие на първо четене законопроект, който ограничава излъчването на чуждестранни телевизионни програми, които са най-вече руски. Авторите на законопроекта се мотивираха с желание да се противопоставят на руската пропаганда. Както показва допитване от миналия декември, идеята за обединение с Румъния се поддържа от 21% от молдовците.
В Румъния идеята се подкрепя от 68% от населението.