Мобилно приложение е издало подготовката на преврата в Турция

Членовете на организацията са спрели да използват апликацията преди няколко месеца, след като са осъзнали, че тя е наблюдавана, но въпреки това е било лесно за властите да проследят ползвателите й

Според експерти по сигурността, помолени да анализират апликацията, известна като ByLock, тя е работа на „аматьори“, оставяйки важна информация за потребителите незащитена.

Висшестоящ турски държавен служител, цитиран от в. „Гардиън“, заяви, че турските служби са успели да хакнат приложението по-рано тази година и са могли да го използват като следа към десетки хиляди членове на движението Гюлен, обвиняван от Анкара за преврата от миналия месец.

Членовете на организацията са спрели да използват апликацията преди няколко месеца, след като са осъзнали, че тя е наблюдавана, но въпреки това е било лесно за властите да проследят ползвателите й.

„Информацията от ByLock направи възможно проследяването на тяхната мрежа – поне на голяма част от нея“, сподели висшестоящ турски представител. „Това, което мога да кажа, е, че голям брой хора, идентифицирани чрез ByLock, бяха директно замесени в опита за преврат“, допълни той.

Държавният служител не изключва и възможността самото приложение да е създадено от гюленисти.

Според експерта по сигурността Тим Стразари, който е директор на израелско-американската фирма за сигурност SentinelOne, ByLock е едно несигурно приложение за комуникация, което може да бъде разгадано за минути.

Приложението е стартирано през 2014 г., когато е достъпно както за телефони на „Епъл“, така и за „Андроид“. То обаче е премахнато от своите автори по-късно същата година. Новата му версия отново става достъпна за изтегляне и е насочена основно към потребители на „Андроид“, „Уиндоус“ и „Блекбери“.

Отново според турския държавен служител от май 2015 г. турското разузнаване е успяло да идентифицира близо 40 000 гюленисти, в това число и 600 души от високите етажи на армията, чрез приложението.

Въпреки това обаче според него ByLock не е било използвано при подготовката на самия преврат. Вместо това, след като са осъзнали, че приложението е несигурно, последователите на Гюлен са преминали към използването на популярното приложение WhatsApp, което е значително по-сигурно от предишното.