Италия ограничава със закон количеството на изхвърлената храна

Ще бъде направена пропагандна кампания

В Италия беше приет закон за серия от мерки, с които да бъде значително намалено количеството от изхвърляната всяка година на боклука храна. Законопроектът беше подкрепен от 181 сенатори, двама се въздържаха, а 16 бяха против. Целта на текста е намаляването от 5 млн. тона на 1 млн. тона на хранителните продукти, които всяка година отиват в боклука.
Министърът на селското стопанство Маурицио Мартина приветства новия закон, съобщава БГНЕС. По изчисления на правителството загубите от съсипването на хранителни продукти струва на икономиката и на жителите на страната около 12 млрд. долара годишно. Според някои данни това може да се окаже и над 1% от БВП на страната. Този проблем не е очевиден само в Италия. По данни на Организацията за храни и селско стопанство (ФАО) в света се губят около една трета от произвежданите хранителни продукти, а в Европа загубите достигат до 40%.
„С продуктите, които днес се изхвърлят в Европа, биха могли да бъдат нахранени 200 млн. души“, твърдят от ФАО.
Законодателите в Италия не за първи път обръщат внимание на проблемите на борбата с града. Преди три месеца Върховният съд на страната постанови, че кражбата на неголямо количество храна с цел утоляване на глада не е престъпления. До приемането на новия закон производителите и продавачите се сблъскваха с големи рискове и трудности при опитите за намаляване на обемите не ненужните продоволствия. Например много от тях се опасяваха да не нарушат стандартите за хигиена и безопасност при даряването на благотворителни организации на продуктите, чийто срок на годност е изтекъл. Новият закон облекчава процедурата при такива дарения, освобождавайки продавачите от необходимостта да следват строгите санитарни стандарти.
Сега компаниите могат просто един път в месеца да попълват документ, регистриращ пожертваните от тях хранителни продукти. От тях се снема отговорността за продажба на продукти с изтекъл срок на годност, а освен това колкото повече от стоката те пожертват, толкова по-малко данъци ще плащат. Сега и фермерите спокойно могат да раздават непродадената селскостопанска продукция, без да плащат нищо за нея. Министерството на селското стопанство отдели 1 млн. евро за проучване в областта на създаването на по-съвършени способи за опаковане на хранителните продукти.
Ще бъде разгърната пропагандна кампания за намаляване обемите на изхвърляната храна. Италианците са привлечени най-много от въвеждането на т. нар. „семейна пазарна чанта“, която трябва да доведе до сериозни културни размествания в италианското общество. Става дума за контейнери, обикновени хартиени, в които в ресторанта се събират остатъците от недоизядена от клиентите храна, която те могат да си занесат вкъщи. В италианските ресторанти тази традиция никога не е съществувала.
И в други страни се предприемат мерки в тази посока. В началото на годината във Франция бяха приети сложни мерки, насочени към намаляване количеството на изхвърляните висококачествени продукти. В тази страна мерките бяха още по-сериозни. Например на собствениците на супермаркети бяха налагани глоби, ако не сключват договори с благотворителни организации, занимаващи се с разпределянето на продоволствие.