Сългасуваме председателството си на ЕС с Австрия и Естония през септември

Първата координационна среща по приоритетите на председателства в тройката Естония-България и Австрия ще се проведе в средата на септември. За това са се договорили екипите, които работят по подготовката на ротационното председателство на Съвета на ЕС в трите държави, се разбира от официалния сайт на председателство ни eu2018bg.bg.

Срещата е насрочена след официалния отказ на Великобритания да участва в тройката ни и решението на Съвета, според което всички председателства до 2020 година се изместват с шест месеца напред, съобщават от кабинета на вицепремиерa Меглена Кунева.

Приоритетите на България са четири: работни места, растеж и конкурентоспособност; миграция и сигурност; ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата; Европейският съюз на световната сцена. Страната ни ще постави акцент върху развитието на европейския цифров пазар, подготовката на висококвалифицирани кадри в сферата на информационните технологии, електронната търговия. Защитата и сигурността на европейските граждани ще е също сред акцентите на българското председателство – както по отношение на физическата сигурност при защита от тероризъм и насилие, така и защита на правата им като потребители. Аспект на миграцията, който е от изключително значение за развитието на България и цялата европейска икономика е трудовата миграция и т.нар. „синя карта“ за законна миграция в ЕС по примера на „зелената карта“ на САЩ. Това ще реши огромния проблем на бизнеса в момента с недостига на квалифицирана работна ръка, смята страната ни.

България работи по приоритетите от миналата година. Още в началото на януари Съветът по европейски въпроси прие четирите предварителни приоритета, формулирани от работните групи на различните министерства. На 20 януари вицепремиерът Кунева представи предварителните приоритети на заседание на правителството и на заседание на Парламентарната Комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Състояха се и три работни срещи на тройката Великобритания-Естония-България за уточняване на позициите, преди Обединеното кралство да проведе референдума за членството в ЕС. Веднага след като стана ясно, че Великобритания напуска съюза, вицепремиерът Миглена Кунева започна поредица от лични срещи с министерствата за уточняване на новия график за подготовката.

Във връзка със срещата на тройката през септември вицепремиерът Кунева отново ще обсъди с правителството и народните представители от Комисията за европейски политики и контрол на европейските фондове детайли по приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.