НАТО осъди Северна Корея за опита с балистична ракета

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди строго Северна Корея заради изпитанието на балистична ракета и заяви, че провокативното поведение на Пхенян подкопава международната сигурност, предаде ДПА.
„Това е поредното от серия изпитания на ракети в ясно и пряко нарушение на няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, каза в изявление Столтенберг.
Той призова Пхенян незабавно да спре всяка дейност, свързана с балистични ракети и ядрени оръжия, и да се върне на масата за международни преговори.
Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че Северна Корея е изстреляла в сряда балистична ракета от провинция Южен Хвангха към Японско море.
Японският министър на отбраната Ген Накатани съобщи, че севернокорейска ракета е прелетяла около 1000 км и е паднала в 250-километровата изключителна икономическа зона на Япония западно от полуостров Ога (префектура Акита) – нещо, което се случва за първи път.
Американското стратегическо командване съобщи, че едновременното са били изстреляни две севернокорейски балистични ракети със среден обсег. Едната ракета се е взривила веднага след изстрелването си, докато другата е проследена от Северна Корея до Японско море.