От 6 до 10 годишни присъди за българските моряци от „Св. Николай“ в Испания

Общество

03-08-2016, 17:58

Снимка:

Кадър YouTube

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хванаха над 2 тона кокаин на кораб

Разбиха канал за трафик на кокаин през България

На кораба "Св. Ноколай" преди четири години испанските власти намериха 3 тона кокаин

Ефективни присъди постанови испанският съд за българските моряци от кораба „Св. Николай“, на когото на 13-ти август 2012 г. бяха намерени близо 3 тона кокаин, предава БНР. Десетгодишни присъди получава всеки член на командния състав, а редовите моряци получават присъди в размер на щест години и един ден. Общо обвиняемите са 31 души.

 

По време на разследването срещу българските моряци в Испания, в България също се водеше паралелно разследване. Не се стигна обаче до обвинения срещу собственика на фирмата, наела моряците – Дойчин Дойчев, защото прокуратурата не намери доказателства срещу него. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов тогава заяви че МВР е знаело всичко за контрабандата и е следяло кораба в продължение на 3 месеца.

 

След задържането на екипажа започна разследване, по време на което част от дрогата (290 килограма) изчезна при самонадеян обир от съдебния склад в Кадис.

 

Според информация на близки на моряците Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания. Роднините на българите коментират, че следва обжалване на наложените наказания, а освен лишаване от свобода, Испания претендира и за огромни глоби.

 

Испанският съд е приел, че командният състав на българския кораб е ръководител на организирана престъпна група, което фактически и юридически не е възможно“, коментира за БНР адвокатът на част от обвиняемите Владимир Владимиров.