Полша ще охранява въздушното ни пространство

София и Варшава ще договорят официално сътрудничеството си през следващите месеци

Предрешено е да охраняваме българското въздушно пространство. Думите са на полският зам.-министър на отбраната Томаш Шатковски, цитиран от „Радио Полша“.

Изданието посочва, че той е анонсирал бъдещо споразумение между двете страни още в началото на месец юни.

Според „Радио Полша“ София и Варшава ще договорят официално сътрудничеството си през следващите месеци.

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили позволяват съвместни патрули на български и съюзнически самолети във въздушното ни пространство.

Шатковски е заявил, че Полша ще участва в тази мисия, за да покаже, че няма за цел да защити само собствената си сигурност, но и тази на партньорите си от НАТО.

„Радио Полша“ описва събитията в страната ни и оставката на началника на българските ВВС генерал Румен Радев. Полската медия посочва и възможните амбиции на Радев да участва в президентските избори през месец ноември.

През миналата година от правителствената пресслужба обявиха, че промяната по отношeние охраната на въздушното пространство е „в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО“.

Изпълнението на задачи в съвместни операции ще допринесе за повишаване на способностите на бойната авиация на България, на подготовка на летателния състав, посочиха властите.

Вчера министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че „самостоятелно може да изпълняваме мисията по охрана на въздушното пространство“.