Две трети от руснаците се отнасят негативно към Турция, сочи проучване

Две трети от руснаците, или 64%, се отнасят негативно към Турция, а положително мнение за южната ни съседка има точно една четвърт (25%) от населението на Руската Федерация. Данните са на социологическата агенция "Левада Център", като са цитирани от "Интерфакс". 11 на сто от анкетираните се затрудняват да формулират отношенията си към Турция.

Проучването е проведено в периода 22-25 юли, като са анкетирани 1600 респонденти в 137 населени места в 48 региона на Русия.

В сравнение, в подобно допитване, проведено през 2003 г. положителни аспирации към Турция са имали 75% от руснаците, докато н аобратното мнение са били едва 17 на сто.

Мнението, че след извинението на Ердоган за сваления руски самолет Русия трябва да започне политика на активно възобновяване на отношенията между двете страни, се подкрепя от 19% от анкетираните.

Но въпреки това 47 на сто от респондентите смятат, че все пак следва двустранните отношения да бъдат възстановявани, докато на противоположното мение са били 23%.

По отношение на неуспешния опит за преврат в Турция от средата на миналия месец 56 процента от респондентите заявяват, че са "чули нещо" за това, 31% са следели внимателно събитията, а 13% за първи път разбират за нещо подобно.

На 29 юни руският президент Владимир Путин постанови на правителството да започне да работи по възстановяването на търговско-икономическите взаимоотношения между Руската Федерация и Турция. Повод за този ход беше писмото на турския му колега Реджеп Ердоган, в което той се извини за сваления от миналата есен турска ракета  руски бомбардировач. В последствие отпаднаха и ограниченията, наложени от Русия в турситическата сфера, двамата държавни глави - Путин и Ердоган, предстои да се срещнат на 9 август в Санкт-Петербург.