Близо 71 млн. лв. са постъпили в енергийното министерство от концесии на полезни изкопаеми през 2014 г.

През 2014 г. в Министерството на енергетиката са постъпили близо 71 милиона лева (или по точно 70 975 707) от концесионни договори за добив на подземни богатсва, администрирани от ведомството, съобщава пресцентъра на правителството.


Към края на 2014 г. на територията на България са действали 498 концеси за добив на метални и неметални полезни изкопаеми индустриални минерали, нефт и природен газ, твърди горива и строителни и скално-облицовъчни материали.

Министерският съвет одобри днес годишните доклади за 2014 г. на комисиите за контрол по предоставени концесии за добив на подземни богатства към министъра енергетиката. По силата на приети решения на Министерския съвет, през 2014 г. са сключени нови 10 концесионни договора, предоставени са 16 нови концесии за добив и са прехвърлени права и задължения по два концесионни договора.

През 2014 г. служителите от отдел „Контрол“ към Министерството на енергетиката периодично са извършвали контрол по документи на предоставените концесии, както и на обекти, съгласно одобрения от министъра на енергетиката график. Посетени са всички находища на територията на България, контролирани от министерството.