Главен комисар Николов: За 4 дни са гасени 918 пожара

През последните 4 дни са гасени 918 пожара. Това заяви в интервю за БНТ директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов.

Гл. комисар Николов успокоява, че ситуацията с пожарите в страната е под контрол, трите по-големи огнища от снощи са локализирани. Територията при Сакар и Странджа е рискова за възникването на пожари, предупреждава още той.

Главният комисар също така изрази благодарност за героизма на хората, ангажирани с гасенето на огнища. "Имаме изключителен ресурс от 8000 души, горските стопанства обаче не са така, там хората не достигат", заяви той. Той съобщи, че отпуските на пожарникарите са прекратени, за да се повиши готовността за бързо реагиране при възникване на пожар.

"Често причина за пожарите е човешко безхаберие", предупреди директорът на ГД ПБЗН и призова да не се пали огън на открито, тъй като в момента ситуацията е рискова, а и законът като цяло го забранява. "След пожар държавата залесява, говорим за милиони левове, за да може да се възстанови горският масив", посочи още Николай Николов.