Ердоган в словесна война с Матео Ренци заради сина си

Причината е разследване на италианската прокуратура срешу сина на турския президент - Билал Ердоган

Италианският премиер Матео Ренци и турският президент Реджеп Ердоган влязоха в задочен спор вчера по повод повод подозренията за пране на пари от страна на сина на Ердоган - Билал, който е предмет на раследване от италианската прокуратура.

Всичко започна от реплика на Ердоган, който заяви пред Rai News 24, че разследването на италианската прокуратура срещу Билал Ердоган може да компроментира отношенията между Италия и Турция, пише Politico. Ердоган също така смята, че италианските съдии "би трябвало да се занимават с мафията", вместо с сина му.

Отговорът на италианския министър-председател Матео Ренци дойде по Twitter, и гласеше: „В тази страна съдиите са отговорни пред закона и италианската конституция, а не пред турския президент. Това се нарича „върховенство на закона“.

Прокуратурата в Болония, където следва синът на турския президент, започна разследване срещу Билал Ердоган след като противник на режима в Турция е подал сигнал, че Билал е вкарвал в Италия огромни количества пари с цел да ги "изпере". Човекът, подал сигнала, е турският политически дисидент и бизнесмен Мурат Хакан Узан.

Билал Ердоган отрича твърденията срещу себе си, като нееднократно е заявявал, че пребиваването му в Италия е само и единствено с цел образование. Той учи в  Johns Hopkins University, където му предстои да вземе докторска степен.