ЕС отхвърля турския ултиматум

Безвизов режим ще се установи едва когато бъдат изпълнени всички условия

Турция засилва натиска върху ЕС и настоява за отмяна на визите - в противен случай ще прекрати ангажиментите си по споразумението за бежанците. ЕС обаче настоява за изпълнение на всички предварително договорени условия, посочва Дойче веле.

Европейският съюз не се поддава на натиска, оказван от страна на правителството в Анкара, което настоява за максимално бързо отпадане на визите за турските граждани. Безвизов режим ще се установи едва когато бъдат изпълнени всички условия, подчерта говорителка на Европейската комисия. Турция гарантира, че ще удовлетвори изискванията, подчерта говорителката, визирайки включените в споразумението за бежанците 72 условия, след изпълнението на които би трябвало да се установи безвизов режим. Европейската комисия очаква Турция да изпълни своята част от договореностите, от които до момента правителството в Анкара е удовлетворило само една част. Наред с другото досега, например, така и не е осъществена реформата в антитерористичните закони.

Изразявайки своята позиция, Европейската комисия реагира на изявленията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който отправи следния ултиматум: "Ако не се стигне до либерализация на визовия режим, ще бъдем принудени да спрем изпълнението на споразумението за реадмисия и на договореностите от 18 март". Министърът подчерта, че правителството му очаква конкретна дата за въвеждането на обещания безвизов режим. "Това може да е началото или средата на октомври - но очакваме точна дата."

Турция все още не е удовлетворила всички условия

Визите за турските граждани трябваше принципно да бъдат отменени през юли. Отмяната обаче бе отложена, тъй като Турция все още не е удовлетворила всички изисквания. Чавушоглу каза, че споразумението за бежанците функционира, тъй като Турция е предприела "много сериозни стъпки", включително за борба с трафикантите на хора. "Но всичко това зависи от отмяната на визовия режим за нашите граждани, което също е част от договореностите от 18 март." Същевременно министърът увери, че не става дума за отправянето на заплахи.

Споразумението за бежанците, сключено между Европейския съюз и Турция, предвижда определени ангажименти и за двете страни. Европейският съюз изпраща обратно в Турция бежанците и другите мигранти, пристигнали в Гърция след 20 март. Като от 4 април нататък срещу всеки върнат сирийски бежанец, навлязъл незаконно в Европа, друг сириец, пребиваващ на територията на Турция, може легално и директно да пристигне в Европейския съюз.

За момента Турция все още спазва споразумението с Европейския съюз, посочи говорителят на гръцката служба за координиране на миграционната политика Йоргос Кирицис. Действително - след опита за преврат в Турция на 15 юли за няколко дни били пристигнали над 100 души, но като цяло притокът не бил нараснал драматично.