Страхът от терор тегне върху туризма във Франция

Множество традиционни празненства и културни събития са ограничени, отложени или отменени

Редица френски градове отмениха планирани за това лято празненства от съображения за сигурност след атентата от 14 юли в Ница, предаде Франс прес. Много традиционни празненства и културни събития са ограничени, отложени или отменени, особено в района на Ница, съобщиха местните власти.

Кметството на Ница отмени музикалния фестивал "Пром'Парти", по време на който от 15 до 28 август крайбрежният булевард "Промнад дез англе" трябваше да се превърне в огромен дансинг. Кметството на западния френски град Бол, намиращ се на атлантическото крайбрежие, реши да отмени традиционната заря на 15 август, за да се избегне всякаква опасност за хората. 

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан оправда решенията на местните власти, защото Франция е във война с тероризма. "Трябва всеки да разбере, че сме в такова положение и че понякога това води до ограничения", уточни той. 

Градовете в Югоизточна Франция масово анулират събития през август. В Марсилия, която отмени още на 15 юли традиционната си заря, кметът обяви вчера, че няма да се състои и военновъздушното шоу на 13 август, на което се очакваха 100 000 зрители. 

В Париж няма да има кинопрожекции на открито, югоизточният град Грас се отказа да организира 70-ия си фестивал на жасмина, на който се очакваха над 5000 посетители. Предвиденият за 25 юли пиротехнически спектакъл в Авиньон за годишнината от освобождението на града, на който щяха да присъстват около 30 000 души, също пропада. 

Югоизточният френски град Колиур също се отказва от традиционната си заря, но все пак ще организира няколко други празненства между 14 и 80 август, които привличат между 80 и 100 хиляди души. 

Тридесет и една годишен тунизиец се вряза на 14 юли с камион в събралото се на крайбрежния булевард в Ница множество навръх националния празник на Франция. Той премина два километра по булеварда, прегазвайки десетки хора, преди да бъде убит от полицията.