Папата създава комисия за жените дякони в Католическата църква

Комисия решава бъдещото участие на жените в църковната йерархия и се фокусира върху историческата им роля в полагането на основите на църквата.

Папа Франциск назначи специална комисия, която да разгледа ролята на жената дякон в църквата, което е възможност за историческо отваряне на църквата към това жени също да заемат постове в духовенството.

Комисията от 13 човека е съставена от седем мъже и шест жени и ще разгледа въпроса за това дали жени могат да бъдат дякони, като основен фокус ще бъде поставен върху историческата роля на жените в поставянето на основите на църквата, се казва в изявление от Ватикана, цитирано от АФП.

Според защитници на жените в духовенството те нямат достатъчно представителство в църковната йерархия и процеса на взимане на решения.

Защитниците посочват също, че допускането на жени на ранг, малко по-нисък от този на свещеник, може да е първата стъпка към създаване на баланс. Те също така посочват, че няма теологична пречка за такъв ход. В съобщението на Ватикана не се посочва кога трябва да започне работа комисията, нито крайна дата за завършване на работата й.