Сирийската опозиция твърди за химическа атака, Москва отрича

Атаката се е състояла в близост до града, където вчера бе свален руски хеликоптер

Хеликоптер е пуснал контейнери, за които се подозира, че съдържат хлорен газ над град в северната част на Сирия, контролирана от опозицията, съобщават лекар и хуманитарни работници, цитирани от BBC.

 Около 30 души са били засегнати от атаката, която се е провела в Саракиб в провинция Идлиб. Не е ясно кой е отговорен. И двете страни в гражданската война в Сирия са били обвинени, но са отрекли да са използвали химически вещества.

 В близост до града, над който опозицията твърди, че е бил обект на химическа атака, вчера бе свален руски военен хеликоптер Ми-8, изпълняващ хуманитарна мисия до Алепо.

 Д-р Абдел Азиз Барих, който работи в Саракиб, заяви пред Би Би Си, че два контейнера хлорен газ са пуснати в града късно в понеделник. "Знаем, че е хлор, защото сме били удряни с него в миналото и сме запознати с неговата миризма и симптоми. Имаме 28 потвърдени случая, предимно жени и деца", разказва той.

 Отделно от това, говорител на Сирийската гражданската защита заявява пред Ройтерс, че 33 души са били засегнати в атаката. Друга опозиционна организация изразява съмнения, че контейнерите, са съдържали хлор, но не са успели да го потвърдят.

 Хлорът е добре познат промишлен химикал, но използването му за военни цели е забранено от Конвенцията за химическите оръжия. Симптомите, характерни за отравяне с хлор включват възпалени очи, раздразнена кожа, затруднения в дишането и кървава пяна от устата.

През 2013 г. Би Би Си намери убедителни доказателства, предполагащи, че жителите на Саракиб са били подложени на химическа атака от правителствени хеликоптери, което сирийските власти отричат.

 Свалянето на хеликоптера в понеделник бе най-смъртоносният единичен инцидент за руската армия, откакто започна нейната въздушна кампания през септември миналата година, като все още не е ясно кой го е свалил. Снимки в социалните медии, за които се предполага, че са от последния свален руски хеликоптер, показват горящи отломки и тела, с въоръжени мъже сновящи наоколо.

 Междувременно сблъсъците продължават в близост до Алепо, където бунтовници са започнали настъпление, целящо да пробие правителствената обсада.

 Русия отрече да има отношение към евентуалното обгазяване. Прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков нарече клевета медийните съобщения, че в района, където вчера бе свален руски военен хеликоптер е бил разпръснат през нощта токсичен газ. "Не разполагаме с информация за хода на операцията, много сложно е да се реагира на подобни клевети.Никога не става ясно на какво се основават", заяви днес той.