Заводът "Авионамс" ще е 100% държавен, обяви Борисов

"Решихме, че е изключително важно за отбраната и националната ни сигурност авиоремонтния завод „Авионамс” да е на 100% държавен."  Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в авиобазата в Граф Игнатиево, предава "Фокус".

Премиерът е изказал благодарност на летците на хеликоптери участвали в при гасенето на горските пожари през последните дни, за отличната работа при изключително трудни условия. За целта някой от тях са били наградени от министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Може да ни е малка армията, но тя е изключително професионална и подготвена”, каза още Борисов, който е уверил, че това, което правителството е поело като ангажимент към ВВС, макар и в условия на криза, ще бъде изпълнено. „Обвиняваха ни, че сме приземили авиацията, но нищо подобно, напротив сега имаме много повече самолети и вертолети, отколкото преди”, категоричен е премиерът.

Борисов е изтъкнал заслугата на правителството за одържавяването на 100% на военноремонтния завод „Авионамс” в Граф Игнатиево, като е дал уверение, че от ноември всички вертолети ще се ремонтират вече в този завод. По думите му през ноември и октомври от Полша ще дойдат 2 двигателя на МиГ-29, а до края на година още 10. Според него в същият завод ще се ремонтира и СУ-29.

Премиерът е обявил,че музеят в Крумово ще бъде изместен в централната част на Пловдив върху военни терени. Целта е да могат максимален брой хора да видят целият път на българската авиация досега.