Камарата на лордовете може да блокира Brexit, предизвиквайки нов референдум

Според "Индипендънт", постепенно става все по-ясно, че и други перове са настроени против член 50

Камарата на лордовете може да блокира процеса по излизането на Великобритания от ЕС, предизвиквайки нов референдум в страната. Това бе обявено от висш представител на Консервативната партия в страната Баронеса Уийткрофт, цитирана от “Business Standard”.

Баронеса Уийткрофт изрази надежда, че паузата между референдума и евентуалното задействане на Член 50 от Лисабонския договор, може да доведе до обрат в общественото мнение.

„Стигне ли се до законопроект, ми се струва, че лордовете биха могли да забавят нещата. Мнозинството в камарата по-скоро е против излизането на Великобритания“, заяви Уийткрофт.

Евентуален вариант, при който Великобритания реши да активира Член 50 без разрешението на парламента, ще трябва да бъде разгледан от Висшия съд в последвалите месеци.

Според "Индипендънт",  постепенно става все по-ясно, че и други перове са настроени против член 50.

Председателят на Консервативната партия Патрик Маклафлин твърди, че член 50 ще бъде задействан преди 2020-а, когато предстоят редовните парламентарни избори. Министър-председателят Тереза Мей обаче посочва, че процесът няма да започне преди края на тази година и казва, че позицията на страните, конституиращи Обединеното кралство, първо трябва да бъде изяснена. Шотландия и Северна Ирландия, както и Гибралтар са силно настроени против напускането на Обединена Европа.