Програмата за трансгранично сътрудничество е приоритет за България и Гърция

Заместник-министърът на МРРБ Деница Николова проведе двустранна среща с министъра на икономиката, развитието и туризма на Гърция Йоргос Статакис в рамките на съвместното заседание между правителствата на България и Гърция, което се провежда в София

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова проведе двустранна среща с министъра на икономиката, развитието и туризма на Гърция Йоргос Статакис в рамките на съвместното заседание между правителствата на България и Гърция, което се провежда в София, информират от прессцентърът на МРРБ.

Основен фокус на разговора им беше създаването на условия за успешна реализация на Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020 – при спазване на индикативния график и на изискванията на Европейската комисия за усвояване на средства и покриване на конкретни индикатори до 2018 г. В рамките на срещата беше обсъден въпросът за изготвяне и подписване възможно най-скоро на Меморандум за изпълнение на програмата, който през предишния програмен период се е доказал като добър инструмент за ясно разписване на отговорностите и улесняване на процеса по изпълнение на проектите.

Заместник-министър Деница Николова подчерта, че Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България е много важна за развитието на трансграничния район, отговаря на конкретни предизвикателства в тях и е отлична предпоставка за осъществяване на партньорства между субекти от двете държави.

Деница Николова и министър Йоргос Статакис разгледаха и някои отворени въпроси по различните приоритетни оси на програмата като напр. обхвата на подкрепа за малките и средни предприятия и възможността за предоставяне на директна подкрепа, реализиране на съвместни стратегически проекти за намаляване на риска от наводнения в трансграничния регион, реализирането на съвместния проект за отваряне на ГКПП Рудозем - Ксанти и др. Общо бе мнението, че България и Гърция ще продължат да работят активно и в сътрудничество, за да бъдат постигнати решения, които удовлетворяват и двете страни.