България и Гърция заедно в усилията за постигане на сигурност и просперитет (видео)

Борисов: Всички министри и от България и Гърция полагат огромни усилия територията на двете страни да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет (обновена)

Всички министри и от България и Гърция полагат огромни усилия територията на двете страни да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. „Действително в условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери“, заяви Борисов. Той допълни, че е много щастлив от заявеното сътрудничество между двете страни сферите на икономиката, земеделието, културата, правните въпроси, вътрешните и външните работи, транспорта, енергетиката.

„Регионалното министерство направи много, за да се съединят двете държави. Всички министри и от двете страни полагат огромни усилия тази територия - на България и Гърция да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет“, подчерта българският премиер. „Ние не насочваме нашето внимание към други страни, държави, които не са членки на ЕС и НАТО, но така или иначе отчитаме всички рискове, които има за нас“, отбеляза той.

„Затова съм много доволен, че поне в някои сфери вече имаме голям напредък. Имам уверенията на премиера Ципрас и на министрите, че още през септември ще направим двустранни срещи и с фермерите, със синдикатите, за да не се получава същото на границата.

В същото време по отношение на проблема, който им създават нашите язовири и те плащат десетки милиони евро за компенсации, ще направим нашите системи за предупреждение, както и 80% от язовирите само да бъдат пълни на есен, за да могат да бъдат буфер и да не заливаме техните територии. Това е изцяло в нашите възможности да го направим“, допълни още премиерът Борисов.