Лукарски: Необходимо е да задълбочим отношенията си с Гърция

Българският министър призова на правителствено ниво да се положат всички усилия, за да се избегне повторение на блокадата на границата от страна на гръцките земеделци

„На фона на случващото се в Близкия Изток и в региона е необходимо икономическите и политическите ни отношения и интеграцията между България и Гърция да се задълбочат“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с гръцкия си колега Йоргос Статакис, министър на икономиката, развитието и туризма на Република Гърция в рамките на третото заседание на Съвета за сътрудничество между правителствата на двете страни.ърговските ни отношения са динамични, потенциалът на двата пазара предполага по-високи показатели, както за износ на български стоки към Гърция, така и за вноса на гръцки стоки в България, добави министър Лукарски.

Министър Статакис посочи, че предстои много да се направи за засилване на икономическите връзки и се съгласи, че търговският обмен може да бъде увеличен значително. По думите му в България има големи гръцки инвестиции, но напоследък се наблюдава и обратният процес - има засилен интерес на български фирми към Гърция. Според него има много възможности в областта на туризма и особено в областта на инфраструктурата, за чието развитие трябва да се работи усилено. Той подчерта, че гръцкото правителство полага огромни усилия, за да постигне растеж на икономиката, като отбеляза, че тя се влияе от кризите в региона. България и Гърция са важни колони на стабилността в региона и двете страни трябва да се превърнат в стабилна ос от гледна точка на предизвикателствата, идващи от бежанската криза и проблемите в Турция. Той увери, че Гърция остава поддръжник на България в Европейската комисия по отношение на икономическата интеграция.

Министър Лукарски изтъкна, че е необходимо задълбочаване на политическите отношения на най-високо ниво, като в тази връзка предложи организиране на посещение в Атина, придружено с бизнес делегация. Той посочи, че на ниво местна власт има отлично сътрудничество, особено между регионите на Южна България и Северна Гърция, но е желателно да се засилят връзките на ниво централна власт. Министър Статакис посочи, че се обсъжда подобряване на пътната инфраструктура между двата региона, за да се задълбочат още повече връзките в икономиката и туризма. Според него в контактите между правителството задължително трябва да участва и бизнесът, за да се премахнат всички пречки пред инвестициите и търговията.

Българският министър призова на правителствено ниво да се положат всички усилия, за да се избегне повторение на блокадата на границата от страна на гръцките земеделци, тъй като тя поражда тежки последствия върху икономиките на двете страни. Министър Статакис се съгласи, че подобни действия възпрепятстват взаимната търговия и увери, че гръцкото правителство ще положи усилия за решаване на подобни проблеми в бъдеще.